Naslovna Baza U središtu O projektu Komentari
Uputstvo
 


SIGNAL ZA MALE PARE


Večernje Novosti, I. Mićević, 05.02.2010.
 
Zakazana aukcijska prodaja osam lokalnih radio i televizijskih kuća. Svi ponuđeni mediji zajedno vrede kao stan u centru Beograda

IZ državnih, u ruke privatnih vlasnika 19. februara trebalo bi da pređe osam lokalnih radio i TV stanica. Na aukciji u Agenciji za privatizaciju naći će se RTV Valjevo, JPI Mladenovac, RTV Požega, JP Barajevo, Radio Leskovac i Radio Despotovac.

Za valjevski radio ovo će da bude treći, po svemu sudeći, neuspešan pokušaj prodaje. Ni ovoga puta nema zainteresovanih kupaca. A početna cena za ovu medijsku kuću je 5,8 miliona dinara, uz minimalne investicije od 403.000 dinara. Osim imovine - predajnika, stana u Valjevu, studija, automobila, reportažnih kola i opreme, novi gazda naslediće i 27 zaposlenih.

I televizija iz ovog grada ostaće, verovatno, u državnim rukama do daljeg. A prodaje se za svega 147.000 dinara. Doduše, potencijalni kupac mora da obeća da će uložiti bar 1,3 miliona dinara, a naslediće i nagomilana dugovanja. Oba ova lokalna medija još se finansiraju iz gradskog budžeta da ne bi otišla u stečaj. U svih osam medijskih kuća koje će država pokušati da proda, zaposlena su 123 radnika. Kada se saberu početne cene po kojima se nude, računica pokazuje da mogu da se kupe za 11 miliona dinara. Zaposleni u medijima upozoravaju na devalviranu cenu medija, samim tim što se osam radio i TV kuća prodaje po ceni jednog stana u centru Beograda. Pedesetak elektronskih i manji broj štampanih medija i dalje je u rukama države. A zaposleni u privatizovanim kućama stalno upozoravaju da su im državne radio i TV stanice nelojalna konkurencija. Od 2002. godine kada je država počela da prodaje medije, što je trebalo da bude završeno pre skoro četiri godine, poništeno je 460 ugovora o privatizaciji.

 

 

 

 

 

 

 

 
E-mail: novinari@novinari.rs