English
Naslovna Baza U sredistu O projektu Komentari
Uputstvo
 

arhiva

NAGRADA TEOFILU PANCICU

FoNet, 20. oktobar

Novinar Teofil Pancic ovogodišnji je dobitnik novinarske nagrade Dušan Bogavac za etiku i hrabrost, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Teofil Pancic je svojim promišljenim, hrabrim i angažovanim tekstovima, publikovanim u nedeljniku Vreme, i drugim listovima i casopisima, pokazao da u srpskom novinarstvu postoje autori sa profesionalnim integritetom, koji stilom, erudicijom i traganjem za istinom cine ovu epohu i ovdašnje prostore boljim i podnošljivijim, navodi se u saopštenju.

U novinarskom poslu i javnoj komunikaciji Teofil Pancic, poput prethodnih dobitnika nagrade Dušan Bogavac, dosledno i beskompromisno zastupa progresivne, demokratske i antifašisticke stavove.

U užem izboru za nagradu ove godine bili su i novinari Dinko Gruhonjic i Slaviša Lekic, kao i Centar za istraživacko novinarstvo NUNS.

Žiri je radio u sastavu Mirko Đordevic, Pavel Domonji, Filip Mladenovic, Vukašin Obradovic i Branka Bogavac.

Dodela nagrade je u utorak, 26. oktobra, u 12 sati, u Sali NUNS-a.


SEMINAR ZA NOVINARE U OKVIRU PROJEKTA "PODRSKA MEDIJIMA U OBLASTI EVROPSKIH INTEGRACIJA"

Pruza vam se prilika da maksimalno razvijete svoje novinarske vestine u skladu sa najvisim profesionalnim standardima, upoznate tehnike i principe pripreme radijskih, televizijskih i priloga u stampanim medijima na nacine koji se danas koriste u vodecim svetskim novinarskim kucama, da vam mentori budu vrhunski BBC-ijevi i domaci profesionalci na naprednom seminaru za novinare u okviru projekta "Podrska medijima u oblasti evropskih integracija", koji finansira Evropska unija, a realizuje BBC World Service Trust.

Seminar se organizuje u tri faze. Prva, u novembru i decembru, i druga, u februaru i martu iduce godine, traju po tri dana u gradovima sirom Srbije, a treca, za 30 najboljih od ukupno najvise 70 polaznika, bice petodnevno studijsko putovanje u jednu od evropskih prestonica.

Preliminarne prijave, sa motivacionim pismom i profesionalnom biografijom, posaljite do 14. oktobra na adresu maja@eumediafund.rs.


PRODUŽEN KONKURS ZA VIRTUS NAGRADU 2010

Konkurs za VIRTUS nagradu za korporativnu filantropiju, koji je raspisan 7. septembra, biće produžen do 15. oktobra 2010. godine

Balkanski fond za lokalne inicijative, uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i u partnerstvu sa Institutom za održive zajednice (ISC), dodeljuje Virtus nagradu već četvrti put za redom. Na konkurs se mogu prijaviti sve domaće i strane kompanije, javna i državna, mala i srednja preduzeća, medijske kuće, kao i korporativni fondovi i fondacije, sa izuzetkom neprofitnih organizacija i državnih institucija.

Nagrada se vec tradicionalno dodeljuje kompanijama i preduzecima koja su tokom 2009/10. godine, materijalnom i finansijskom podrškom nekoj društvenoj ili neprofitnoj akciji ili organizaciji i svojim ulaganjima u opšte dobro potpomogli reafirmaciju ideje filantropije u svetu odgovornog poslovanja.

VIRTUS nagrada za 2010. godinu bice dodeljena u cetiri glavne i dve posebne kategorije:

 • Glavna nagrada za doprinos na nacionalnom nivou
 • Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici u kojoj kompanija posluje
 • Nagrada za malo i srednje preduzece
 • Nagrada za podršku najinovativnijem projektu godine.

Pored glavnih kategorija, bice dodeljena i posebna priznanja, Nagrada za dugorocno partnerstvo izmedu poslovnog i neprofitnog sektora i Specijalna nagrada za medijski doprinos. Svecana ceremonija proglašenja dobitnika bice održana u Beogradu, pocetkom decembra. O pobednicima ce odlucivati nezavisni žiri koji cine istaknuti pojedinci iz sveta privrede, nevladinog sektora, medija i marketinga.

Projekat VIRTUS, konkurs i svecanu ceremoniju dodele nagrade organizuje Balkanski fond za lokalne inicijative u saradnji sa USAID, Institutom za održive zajednice (ISC), VIA fondacijom, Fondacijom brace Rokfeler (RBF), Fondacijom C.S. Mott, Executive Group, Radio televizijom Srbije, Ekonom:east Media Group, eKapijom, Medija centrom Beograd, Društvom Srbije za odnose sa javnošcu, Gradom Beogradom, Narodnom skupštinom Republike Srbije i brojnim drugim institucijama, medijima i privrednim udruženjima koja su prepoznala znacaj i vrednost ove inicijative.

Detaljni uslovi konkursa, kao i novi prijavni formulari, dostupni su na zvanicnoj internet prezentaciji nagrade - www.bcif.org/virtus

 

Javna rasprava NUNS-a

Mediji: Odgovorno izveštavanje, potrebe i očekivanja publikea

U petak 1. oktobra, s početkom u 12 sati, beogradskom premijerom dokumentarnog filma Bore Kontića „Godine koje su pojeli lavovi“ i raspravom “Mediji: Odgovorno izveštavanje, potrebe i očekivanja publike” Nezavisno udruženje novinara Srbije nastavlja aktivnosti na podizanju profesionalizma i utvrđivanju odgovornosti medija i novinara za izveštavanje tokom ratnih sukoba devedesetih godina na prostoru bivše SFRJ.
NUNS je sredinom 2009. podneo Tužilaštvu za ratne zločine Srbije krivičnu prijavu protiv odgovornih u medijima u Srbiji za ratnohuškačko izveštavanje, podstrekivanje i podsticanje na ratne zločine. Tragom prijave, ali i istrage koju je Tužilaštvo još ranije započelo, ugledni sarajevski novinar i publicista Boro Kontić je napravio dokumentarni film „Godine koje su pojeli lavovi“, koji je premijerno prikazan u programu dokumentarne selekcije 16. „ Sarajevo film festivala“, 24. jula ove godine.

Premijeru filma i raspravu podržalo je Odeljenje za vladavinu prava i ljudskih prava Misije OEBS u Srbiji.

KONKURS

22.9.2010.

GODIŠNJA NAGRADA UNICEF-a ZA MEDIJSKO IZVEŠTAVANJE O DECI I DEČIJIM PRAVIMA
Kancelarija UNICEF-a u Srbiji oglašava konkurs za godišnju nagradu za medijsko izveštavanje o deci i dečijim pravima.
Cilj nagrade je da se podstakne kvalitetno i etičko izveštavanje u pisanim i elektronskim medijima na temu dece i dečijih prava u Srbiji.
Ove godine, posebna pažnja biće posvećena izveštavanju o socijalnoj inkluziji dece sa smetnjama u razvoju.
UNICEF će dodeliti tri nagrade i to: za najbolji TV i radio prilog i za najbolji tekst objavljen u štampanim medijima. Na konkurs se šalju radovi (tekstovi, TV i radio emisije) emitovani u periodu od 1. januara do 1. novembra 2010. godine.
CD ili DVD sa radovima treba dostaviti na adresu: Medija centar, Terazije 3/I, 11000 Beograd.
Rok za prijavljivanje radova je 5. novembar 2010. godine, a nagrade će biti uručene 19. Novembra 2010.
Kontakt osoba:

Biljana Pavlović 011 /33 49 547 ili 063/408-057 e-mail adresa: pavlovic@mc.rs.
Pravilnik, propozicije i prijava

 

NA MLADIMA PREDAJNIK OSTAJE

Dnevnik, 17. avgust

Regionalni radio Zrenjanin dobio je priznanje “Mladgrad 2010” u kategoriji za ukupan doprinos medija unapređenju položaja mladih u lokalnoj zajednici, koje dodeljuju Građanske inicijative, u saradnji s Ministarstvom za omladinu i sport i Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Dodela priznanja organizovana je u okviru obeležavanja Međunarodnog dana mladih, a predstavnicima pomenute medijske kuće plaketu je uručila ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković.
Ovim povodom juče je predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton u svom kabinetu upriličio prijem za direktorku Zrenjanina Ljiljanu Popović, njenu zamenicu Nadicu Jakovljev i urednika programa za mlade Nedeljka Golušina, koji su prvog čoveka lokalnog parlamenta upoznali s nagrađenim projektom, ali i problemima s kojima se danas suočava ova radio-stanica.
– Prošle godine smo, na osnovu konkursa Pokrajinskog sekretarijata za informisanje, dobili novac za realizaciju emisije za mlade “Kul zon”, za koju smo i dobili priznanje. Ono pokazuje da su kod nas najbolje isprepletani mladost i iskustvo – rekla je Ljiljana Popović, i požalila se na to da Zrenjanin sve što radi – radi preko “štapa i kanapa”, jer se sve iz gradskog budžeta izdvaja manje novca za finansiranje ovog javnog preduzeća.
Nadica Jakovljev je naglasila da je projekat u međuvremenu istekao, da je novac za njegovu realizaciju nestao, ali da su autori emisije “Kul zon” nastavili da rade iz entuzijazma, bez honorara. Iza ove veoma popularne emisije, inače, stoje Nemanja Goluš in i Katarina Vučetić.
– Trudimo se da regrutujemo nove slušaoce jer moramo privući mlade, a to smo postigli i ovim projektom. Uspeh je još veći ako imamo u vidu da danas imamo poplavu vrlo negativnih informacija o mladima, u kojima se oni pojavljuju kao nasilnici – ocenila je Nadica Jakovljev. Predsednik zrenjaninske Skupštine Aleksandar Marton obećao je dalju pomoć lokalne samouprave radiju Zrenjanin, i ukazao na problem slabe čujnosti u pojedinim delovima regiona zbog nezakonitog rada divljih stanica. – Posle Tise, ka Novom Sadu, nema signala zbog nelegalne radiostanice u Žablju. Neverovatno je da se na desetak kilometara od grada ne čuje regionalni radio! Ukazivali smo na taj slučaj i izvršićemo dodatne pritiske na nadležne da se to reši – poručio je Marton.

SVEDOČIĆEMO O UBISTVU DADE!

Alo!, 16. avgust

Predmet ubistva novinarke Radislave - Dade Vujasinović od ove nedelje biće na reviziji Višeg tužilaštva u Beogradu, potvrđeno je našem listu iz nekoliko izvora bliskih pravosuđu. Upućeni u ovaj slučaj očekuju da prvi korak u novoj fazi istrage bude ponovno saslušanje Bratislava Grubačića, njenog tadašnjeg emotivnog partnera, ali naglašavaju i da se prava istina o ubicama neće saznati bez uvida u arhive tajnih službi.
Kao i godinama unazad, Grubačić ni juče nije bio raspoložen za izjave o ovom slučaju. O najavi da će predmet ubistva Dade Vujasinović biti revidiran, Grubačić nam je kratko rekao:
Super. Ne znam ja ništa o tome. Ne bih ništa da komentarišem. Revizija slučaja ubistva novinarke „Duge“ posle skoro 17 godina nije vraćanje predmeta na početak istrage, ali, kako „Alo!“ s a - znaje, obuhvatiće proveravanje dosada utvrđenih činjenica, eventualno pronalaženje novih, kao i ispitivanje svih veštaka koji su već dali nalaz o njenoj smrti. Takođe, biće saslušani i neki svedoci koji do sada nisu dali iskaz nadležnim organima, a među njima će biti i nekoliko novinara.
Vesna Mališić, bivša novinarka „Duge“, kaže da je spremna da i po hiljaditi put ispriča sve što zna o okolnostima ovog je, obuhvatiće proveravanje do ubistva, ali da je još niko nije obavestio o reviziji predmeta. Ona kaže da bi bilo značajno da se čuje i šta kažu, između ostalih, Bratislav Grubačić i Zoran Tatar, kao prvi koji su se zatekli na licu mesta i koji do detalja mogu da opišu šta su zatekli tog 8. aprila 1994. u njenom stanu.
Ako taj slučaj toliko godina čami u tami, ne mogu bezrezervno da očekujem njegovo rasvetljavanje. Tajne službe nisu očišćene. Ključari istine o svim nerasvetljenim ubistvima su u tajnoj policiji. To je sindrom „Bracanović“, koji prati i slučaj Ibarske magistrale i ubistvo Stambolića. Ona je živela u opsadi, tajne službe su je pratile i prisluškivale, i to je ta zagonetka u kojoj su u sprezi počinioci i oni koji treba da ih otkriju - ocenjuje Vesna Mališić, koja je danas urednik u NIN-u.
I Vanja Bulić najavljuje da će se rado odazvati svakom pozivu da pomogne u ovoj istrazi. - Uvek sam tvrdio da je Dada ubijena. To mi je 2001. u intervjuu potvrdio i bivši načelnik Generalštaba Momčilo Perišić - kaže Bulić. Bivši urednik „Duge“ Milomir Marić ne očekuje poziv tužilaštva jer, k a k o kaže, sve što je znao tada, zna i sada.
Sve što sam znao ja sam javno pričao, a iskaz nikad nisam dao jer me niko nije ni pitao. Mi o tom ubistvu sve znamo, osim onoga što piše u arhivama tajnih službi. Nije lepo što ću ovo reći, ali manipulišu Dadinim ubistvom. Da su hteli da ga rasvetle, uradili bi to odmah posle 5. oktobra 2000 - smatra Marić.
Ministarka pravde Snežana Malović u izjavi za naš list pozdravila je „odlučnost tužilaštva da konačno rasvetli ubistvo Dade Vujasinović“. Nezavisno udruženje novinara Srbije očekuje da će „nepristrasna istraga dovesti do suđenja počiniocima i njihovim nalogodavcima, ali i onima koji su više od 16 godina krili istinu o ubistvu Dade Vujasinović“.
Rasvetljavanje ovog ubistva je od ključnog značaja za status naše profesije, jer nikako ne smemo zaboraviti da je njime započet niz ubistava i napada na naše kolege - naglasio je predsednik NUNS-a Vukašin Obradović. NUNS ocenjuje i da će suđenje krivcima za Dadino ubistvo i onima koji su ga krili plasiranjem teorije samoubistva pomoći Srbiji da se oslobodi veza sa režimom „čiji se pipci i danas osećaju“.

Kontroverze ubistva

Dada Vujasinović pronađena je mrtva 8. aprila 1994. u svom stanu u Novom Beogradu. Uprkos brojnim manjkavostima prilikom uviđaja i tokom istrage, konstatovano je da je Dada izvršila samoubistvo pucnjem iz lovačke puške sačmare. Tek posle 12 godina, porodica Vujasinović je uspela da opovrgne zvaničnu verziju, dokazavši da Dada nije mogla sama sebi da nanese povrede koje je imala. Naknadnom analizom utvrđeno je i da, osim krvi Dade Vujasinović, postoje tragovi druge krvne grupe, kao i da je telo pomerano. Zbog nesaglasnih rezultata veštačenja, Okružni sud u Beogradu je 2006. godine naložio još jedno veštačenje u kojem je balističar Vladimir Kostić zaključio da je smrt novinarke „uzrokovana delovanjem drugog lica“.

Kad bi hteli, rešili bi ubistvo moje ćerke!

Dadin otac Radislav Vujasinović izjavio je za „Alo!“ da mnogo ceni napore svih njenih kolega koji su javno insistirali da se slučaj rasvetli.
Međutim, 17. je godina otkako se borimo za istinu, a isti ljudi sede u policiji. Znaju oni ko su Dadine ubice. U dva, tri poteza mogu to da reše, samo da hoće - poručio je otac ubijene novinarke.

REVIZIJA ZA DADU

Večernje Novosti, 16. avgust

Ministarka pravde Snežana Malović podržala je odluku Višeg tužilaštva u Beogradu da obavi reviziju slučaja smrti novinarke Radislave-Dade Vujasinović.
- Očekujem da se rasvetle sve činjenice vezane za taj događaj i pozdravljam odlučnost Republičkog javnog tužilaštva i Višeg tužilaštva u Beogradu da ceo taj događaj ispita na drugim osnovama - izjavila je Malovićeva.
Ona je rekla da očekuje da će se postupak voditi efikasno i da će cela javnost Srbije uskoro moći da sazna detalje do kojih je Tužilaštvo došlo u svojoj istrazi.
Vujasinovićeva je pronađena mrtva u porodičnom stanu u Beogradu 8. aprila 1994. godine. U to vreme, zvanična verzija o njenoj smrti glasila je da je izvršila samoubistvo pucanjem u grudi iz lovačke puške sačmarice
.

NUNS: OBUKA SUDIJA IZ MEDIJSKOG PRAVA  

Fonet, 14. jul 2010.

Kroz program edukacije sudija i tužilaca, novinari i medijski eksperti predočiće polaznicima Pravosudne akademije probleme sudske prakse u Srbiji i upoznati ih sa najnovijim stavovima Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima suđenja novinarima i medijima, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Edukacija iz medijskog prava odvijaće se kroz redovni nastavni program u primeni standarda iz Evropske konvencije o ljudskim pravima i na specijalizovanim seminarima tokom usavršavanja sudija i tužilaca na Pravosudnoj akedemiji, navedeno je u saopštenju.  

Očigledan je nesklad između sudske prakse u Srbiji i evropskih standarda i zbog toga će medijskom pravu biti posvećena posebna pažnja u edukaciji sudija i tužilaca, naglasili su direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić i predsednik NUNS Vukašin Obradović.  

Pravosudna akademija podržala je inicijativu NUNS da u septembru organizuje javnu prezentaciju analize svih postupaka Evropskog suda u Strazburu koji su u oblasti medijskog prava vođeni protiv države Srbije.

Presude protiv novinara i medija u Srbiji takođe će biti tema okruglog stola na kojem će učestvovati sudije, tužioci i novinari, dodaje se u sapštenju.  

Predstavnici NUNS su o svojoj inicijativi razgovarali sa čelnim ljudima Vrhovnog kasacionog suda i ministarkom pravde Snežanom Malović, dodaje se u saopštenju.

Predstavljena studija evropskih eksperata koja će biti osnov za izradu medijske strategije

STRUČNJACI ČEKAJU VERZIJU NA SRPSKOM JEZIKU

Danas, 29.06.2010.

Iako je medijska studija koju su uradili evropski eksperti na zahtev Ministarstva kulture predstavljena u petak, mnogi medijski stručnjaci još ne žele da iznose svoje stavove u vezi sa tim dok ne vide verziju na srpskom jeziku, koja bi od danas trebalo da bude dostupna.
Među predloženim rešenjima koja će poslužiti za donošenje sveobuhvatne medijske strategije u Srbiji najavljene za jesen, eksperti su istakli da bi u Srbiji trebalo zadržati jedan javni servis (RTS) na nacionalnom nivou, ali i oformiti još 15 regionalnih, koji bi se ravnopravno finansirali iz pretplate i prihoda od oglašavanja. Takođe, predloženo je i da bi trebalo da postoje najviše dve komercijalne televizije na nacionalnom nivou. Kada je reč o pretplati, trećina bi ostajala RTS-u, a ostalo bi se po dogovorenom ključu delilo regionalnim, manjinskim i emiterima civilnog sektora.
U medijskog studiji preporučuje se i da novinska agencija Tanjug bude transformisana u nevladinu i neprofitnu javnu instituciju, u kojoj bi država finansirala samo onaj deo proizvodnje koji je nekomercijalne prirode. Za razliku od elektronskih medija, gde preporučuju regionalni nivo, eksperti predlažu razvoj štampanih lokalnih medija uz državnu potporu.
Jelka Jovanović, potpredsednica NUNS-a, kaže za Danas da su preporuke iz ove studije opsežne i predviđa da će za predložene promene u Srbiji biti potrebno više vremena.
- Pozitivna sugestija je da sva pitanja treba da budu rešena setom medijskih zakona i da drugi zakoni ne bi trebalo da regulišu ovu oblast. Najslabija tačka, za koju smatram da kod nas ne može da funkcioniše, jeste predlog regionalnih javnih servisa, jer i dalje traje proces privatizacije medija. Mnoge stanice koje su mogle da postanu regionalni servisi više ne postoje, jer su ugašene nakon privatizacije - napominje Jovanovićeva.
Petar Jeremić, predsednik Izvršnog odbora UNS-a, ističe za Danas da u studiji ima i „dobrih i loših rešenja“ što će biti razmatrano na javnoj raspravi, kada će se videti da li će biti prihvaćena od domaće stručne javnosti.
- Problem je što će javna rasprava biti tokom letnjih meseci, u julu i avgustu, što podseća na priču od prošle godine u vezi sa Zakonom o javnom informisanju - kaže Jeremić.

 

III KONFERENCIJA MEDIJA DIJASPORE I SRBA U REGIONU

Beograd, 2. i 3. jul 2010

Organizatori: NUNS i UNS, Ministarstvo za dijasporu i Ministarstvo kulture Republike Srbije

PETAK 2. JUL 2010.

12.00 Svečano otvaranje konferencije
(Medija centar, Terazije 3)
Obraćanje ministra za dijasporu Srđana Srećkovića, ministra kulture Nebojše Bradića
i savetnika predsednika Republike Mlađana Đorđevića

12.30 Uvodna obraćanja predstavnika udruženja novinara
(Medija centar, Terazije 3)
Obraćanje Ljiljane Smajlović, predsednice UNS-a i Vukašina Obradovića, potpredsednika NUNS-a

12.45 Prva sesija
(Medija centar, Terazije 3)
„Javni servis RTS i dijaspora i Srbi u regionu“
Moderator: Dejan Gligorijević, Uvodničar: Aleksandar Tijanić

 13.45 Druga sesija
(Medija centar, Terazije 3)
„Obezbedite sredstva za rad vaših medija“ (Konkursi za sufinansiranje projekata
koje raspisuju državni organi Srbije“
Moderator: Maja Petrović, Uvodničar: Nataša Vučković-Lesendrić

16.30 Treća sesija
(Pres klub UNS, Knez Mihailova 6)
„Uloga medija u dijaspori i Srba u regionu na formiranje slike o Srbiji“
Moderator: Aleksandar Mitić, Uvodničari: Miroslav Lazanski i Ljubomir
Stojadinović

 17.30 Četvrta sesija
(Pres klub UNS, Knez Mihailova 6):
„Saradnja u oblasti informisanja sa institucijama u Srbiji“
Moderator: Maša Mišić, Uvodničar: Miodrag Jakšić,

 SUBOTA 3.JUL 2010.
12.00 Svečana sednica Dijaspore i Srba u regionu
u Domu Narodne skupštine Republike Srbije, uz prisustvo najvišeg državnog vrha i
delegata iz dijaspore i regiona i mogućnost intervjua sa prisutnima


15.00 Poseta Avalskom tornju
17.00 Završetak konferencij

BLIC: ZUKORLIĆEVO POLITIKANSTVO

B92, Beta, Tanjug

Uredništvo dnevnog lista "Blic" pozvalo pripadnike islamske verske zajednice u Srbiji da "ne nasedaju na politikantske zaključke Muamera Zukorlića". "Blic" je saopštio da je glavni muftija zloupotrebio fotomontažu u tom listu da politički trguje s vlastima u Srbiji, a na račun tih novina.

"Optuživati 'Blic' za širenje islamofobije je u najmanju ruku neukusno, a pozivanje na bojkot je neprimereno bilo kom verskom vođi. Ovime se naša prepiska s gospodinom Zukorlićem završava", navelo je uredništvo "Blica".

Sveopšti Sabor Islamske zajednice u Srbiji, kojom rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, nije danas odstupiood stavova mešihata i zahteva da protiv lista "Blic" bude podneta krivičcna prija zbog fotomanteže sa likom muftije uz, kako se navodi, simboličnu nadoknadu od 100 miliona evra. Na sednici koja je održana "iza zatvorenih vrata" muslimani koji žive u Srbiji pozvani su na bojkot kupovine i distribucije tog lista, a od međunarodnih islamskiih organizacija i institucija zatražena je podrška.

"Blic" je prošlog vikenda objavio fotomontažu sa Zukorlićevim likom na kojoj je on prikazan kako se rukuje s papom Benedektom XVI obučen u pravoslavnu odeždu sa krstom na glavi.

Ministar kulture Nebojša Bradić je rekao za B92 da je stav tog ministarstva da se ono zalaže za slobodu štampe. Za sve koji prekrše zakon postoje organi koji će o tome doneti odluku, rekao je Bradić.

RADIONICA ZA NOVINARE „ANTIDISKRIMINACIONO ZAKONODAVSTVO“

Medija centar iz Beograda i Centar za unapređenje pravnih studija Beograd (CUPS), će organizovati radionicu za novinara iz Novog Sada „Antidiskriminaciono zakonodavstvo“ u okviru projekta „Edukacija novinara za borbu protiv diskriminacije“.

Radionica će se održati 8. jula 2010. u prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) u Novom Sadu, Zmaj Jovina 3/I sa početkom u 11.00 časova.

Teme i predavači:

 • Zakon o zabrani diskriminacije, pojam i oblici diskriminacije
  Saša Gajin, CUPS
 • Sloboda štampe i mehanizmi zaštite od diskriminacije
  Vladimir Vodinelić, CUPS
 • Evropski standardi zaštite od diskriminacije, sa posebnim osvrtom na zabranu govora mržnje
  Tanja Drobnjak, advokatica
 • Krivičnopravna zaštita od diskriminacije, sa posebnim osvrtom na nova krivična dela u pravnom poretku Srbije
  Violeta Kočić Mitaček, advokatica.
 • Projekat je podržala Ambasada SAD u Beogradu.

  Pozivamo redakcija da prijave novinare za trening na broj telefona ili mail:
  Gordana Mladenović, zamenik direktora Medija centra
  063/314490
  mladenov@mc.rs

FORMIRANA KOMISIJA ZA ŽALBE SAVETA ZA ŠTAMPU

Beta, 26. maja 2010.

Upravni odbor Saveta za štampu jednoglasno je imenovao članove Komisije za žalbe Saveta koji predstavljau javnost čime se to telo upotpunjeno, saopštio je danas Savet. Detaljnije

NUNS: PREPORUKE NISU ZAKON

Nezavisno udruženje novinara Srbije zahteva ozbiljnu javnu raspravu o Nacrtu preporuka za izveštavanje medija o medicini koji je već na prvom javnom predstavljanju izazvao burne reakcije novinara. Opširnije

ASOCIJACIJA MEDIJA
ASOCIJACIJA NEZAVISNIH ELEKTRONSKIH MEDIJA (ANEM)
LOKAL PRES
NEZAVISNO UDRUŽENJE NOVINARA SRBIJE (NUNS)
UDRUŽENJE NOVINARA SRBIJE (UNS)
NEZAVISNO DRUŠTVO NOVINARA VOJVODINE (NDNV)


SKRINING ZA RAK DOJKE ŽENA U MEDIJIMA

Asocijacija medija, ANEM, Lokal pres, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozivaju sve žene zaposlene u medijima i žene muškaraca zaposlenih u medijima da se uključe u nacionalnu kampanju “Srbija protiv raka: kaži svima koje voliš” tako što će tokom maja i juna obaviti preventivni pregled.

Ministarstvo zdravlja Srbije i Institut za onkologiju i radilogiju Srbije u okviru nacionalne kampanje “Srbija protiv raka: kaži svima koje voliš”, u saradnji sa novinarskim udruženjima i medijskim asocijacijama, organizuju za sve žene zaposlene u medijima i supruge muškaraca zaposlenih u medijima preventivni pregled, skrining za rak dojke u pokretnom mamografu.

U Srbiji svake godine od raka oboli 32.000 ljudi, a 20.000 umre. Najčešći uzročnik raka je stres, a posao u medijima spada medju nastresnije što zaposlene u tim kućama i njihove najbliže srodnike čini rizičnom grupom. Od raka dojke oboli 4.000 osoba, uglavnom žena.

Prema podacima Instituta za 2008. godinu od 4.518 novoregistrovanih pacijenata sa malignim oboljenjima, 66 odsto su bile žene. Rak dojke je najučestaliji od svih karcinoma, pa je među novim pacijentima sa ovom bolešću bilo 1.212 žena i osam muškaraca, što je 26,9 odsto. Sledeći po učestalosti, rak grlića materice, otkriven je u 439 slučajeva, odsnosno 9,7 odsto.

Iste godine među 322 novoregistrovana bolesnika sa benignim tumorima u najviše slučajeva (181) reč o dojci.

Prosečna starost bolesnica sa rakom dojke bila je 57 godina, a u trenutku otkrivanja bolesti svaka četvrta (26,23 odsto) bila je mlađa od 50 godina.

Za prevenciju raka dojke najznačajniji su redovni pregledi pošto su maligne bolesti izlečive ukoliko se otkriju na vreme. Preporuka lekara u Srbiji ženama starijim od 40 godina, ali i mlađim izloženim stresu i rizicima, jeste da se jednom u dve godine pregledaju mamografom.

Putem dva pokretna digitalna mamografa u Srbiji je od početka akcije prošle godine pregledano više od 22.000 žena, a 300 uspešno operisano.

NUNS POZIVA NA SEMINAR: BUDUĆNOST NOVINARSTVA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u saradnji sa Američkom ambasadom u Beogradu organizuje trodnevni seminar “Budućnost novinarstva”. Seminar će se održati u prostorijama NUNS-a (Resavska 28, Beograd ) od 14. do 16. juna 2010. godine.

Seminar je namenjen novinarima, urednicima, menadžerima i vlasnicima medija. Planirano je da šest polaznika bude iz Beograda i šest iz Vojvodine i centralne Srbije.  Prednost će imati mediji koji imaju internet izdanja. Troškove boravka u hotelu „Kasina“ i  troškove puta, za učesnike koji nisu iz Beograda,  kao i dnevnice za sve učesnike pokrivaju organizatori.

Predavač na seminaru je profesorka Kerol Švebl (Carol Schwable), jedna od vodećih svetskih stručnjaka za on-lajn medije. Na Kronkajt fakultetu (SAD) Kerol Švebl predaje napredno on-lajn novinarstvo diplomiranim studentima. Koautor je novog udžbenika o on-lajn novinarstvu. Više od 20 godina sarađivala je sa magazinom Nacionalna Geografija i, između ostalog, pomogla da pokrenu svoje internet izdanje.

Prva dva dana predavanja će trajati od 9:00. do 17:00 časova, sa jednosatnom pauzom za ručak. Seminar se završava trećeg dana u 14:00 sati. 

Zainteresovani treba da popune prijavni formular i pošalju ga elektronskom poštom na adresu sekretar@nuns.rs ili press.sluzba@nuns.rs ili klasičnom poštom na adresu Nezavisno udruženje novinara Srbije, Resavska 28/II sprat, 11000 Beograd . Krajnji rok za prijavu na seminar je 4. jun 2010.

Dodatne informacije mogu se dobiti od Svetozara Rakovića i Mirjane Kalinić putem telefona 011/ 334 11 86, 334 32 55.   

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 11. maja 2010.

REGIONALNA KONFERENCIJA „TV MEDIJ KAO ORUĐE INTERKULTURALNE RAZMENE“

Regionalna konferencija „TV medij kao oruđe interkulturalne razmene“, u organizaciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije, održaće se 22. i 23. aprila 2010. godine u Medija centru, u Beogradu, Terazije 3.

Predviđeno je da skup otvore Nebojša Bradić, Ministar kulture Republike Srbije, Adrijano Martins, Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji i Paskal Delpeš, Savetnica za saradnju i kulturno delovanje pri Ambasadi Francuske i Direktorka Francuskog kulturnog centra.

Cilj konferencije je identifikovanje razloga koji su doveli do nepostojanja kulturalne razmene televizijskih sadržaja na teritoriji bivše SFRJ, naročito onih republika u kojima se govori jedan od SHBC jezika, i utvrđivanje načina na koji bi se ovaj problem prevazišao. Skup će okupiti relevantne stručnjake, kulturologe, autore kulturnih programa kao i urednike koji odlučuju o pravljenju i emitovanju kulturnog programa iz bivših republika SFRJ i Evropskih zemalja.

Regionalna konferencija emitera „TV medij kao oruđe interkulturalne razmene“ biće realizovana uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, Delegacije Evropske unije u Srbiji i Ambasade Republike Francuske.

TRENING ZA NOVINARE ”RODNA POLITIKA ZA BORBU PROTIV HIV/AIDS-A”

Jednodnevni trening 'Rodna pitanja i HIV', koji se realizuje kao deo projekta ”Rodna politika za borbu protiv HIV/AIDS-a”, a u okviru programa ”Jačanje prevencije HIV-a i zaštita grupa najugroženijih HIV-om” koji sprovodi sprovode NSHC i Omladina JAZAS-a, održaće se u petak 23. aprila 2010. godine u hotelu “Palas” u Beogradu (Topličin venac 23), od 9,30 do 16,00 časova.

Na treningu će biti reči o uključivanju principa rodne ravnopravnosti u medijsko izveštavanje, vezi između rodnih uloga i izloženosti HIV-u, kao i o HIV epidemiji u svetu i u Srbiji. Takođe, učesnici će imati priliku da saznaju više o rodno senzitivnom i politički korektnom izveštavanju o temama vezanim za HIV/AIDS.

Zainteresovani novinari treba da povrde učešće na treningu do ponedeljka, 19. aprila 2010. godine, na email: ndnv_maja@yahoo.com, ili ndnvns@gmail.com ili na telefone: (064) 232-7030, 9288-740. Pomoć u realizaciji projekta pruža Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV).

Učesnicima koji nisu iz Beograda biće nadoknađeni putni troškovi u visini povratne autobuske karte. 

PREMINUO STEVAN NIKŠIĆ

Beta, 24. marta 2010.

Jedan od najuglednijih beogradskih novinara i jedan od osnivača Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Novinske agencije Beta Stevan Nikšić preminuo je danas u Beogradu u 64. godini.

Rođen je 1946. godine u Sremskoj Mitrovici, osnovnu školu i gimnaziju završio je u Novom Sadu. Diplomirao je 1969. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, postdiplomsku specijalizaciju iz međunarodnog prava stekao na Akademiji za međunarodno pravo u Hagu, a akademsko zvanje magistra pravnih nauka na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Novinarstvom se bavio od đačkih dana, a kao gimnazijalac sarađivao
u programima Radio Novog Sada i "Poletu", srednjoškolskom podlistku
studentskog lista "Indeks" u Novom Sadu. Tokom studija bio novinar,
urednik i na kraju glavni urednik "Indeksa".

Kao student, 1969. godine izabran je za poslanika u Republičkom veću
Skupštine SR Srbije na prvim i jedinim neposrednim skupštinskim izborima nakon Drugog svetskog rata na kojima je pre uvođenja višepartijskog sistema u Jugoslaviji bilo omogućeno slobodno kandidovanje.

Na taj način sa 23 godine postao je najmlađi poslanik u dotadašnjoj
istoriji parlamentarizma u Srbiji.

Najveći deo svog novinarskog staža proveo u nedeljniku NIN, gde je
radio od 1973. godine, najpre kao novinar, komentator i urednik u unutrašnjoj, zatim više godina kao urednik i komentator u spoljnopolitičkoj rubrici. Od 1998. do 2002. bio je glavni i odgovorni urednik tog nedeljnika.

Tokom više decenija u NIN-u pisao je o političkim, kulturnim i društvenim događajima u zemlji i svetu, o temama iz oblasti domaćeg i međunarodnog prava, ekonomije, novih tehnologija, i izveštavao je Evrope, Azije i SAD.

Sarađivao je i objavio veći broj članaka i drugih novinskih tekstova u dnevnim i nedeljnim listovima u Novom Sadu, Beogradu, Zagrebu i Ljubljani, kao i u nekim od najuglednijih listova i časopisa u SAD ("New Leader", Nujork), Nemačkoj ("Die Zeit", Hamburg ) i Portugaliji ("Publico", Lisabon).

Radio je kao novinar za više domaćih i stranih elektronskih medija i novinskih agencija, a najduže u programu na srpskom jeziku nemačke
radio stanice Dojče Vele i televizijskom programy DWTV na engleskom
jeziku.

Na TV Avala od proleća 2007. do leta 2008. godine bio je autor i
voditelj emisije "Listanje" posvećene novinarstvu i novinarima u
štampanim medijima.

U dugom periodu bio je jedan od najčešće citiranih domaćih
analitičara i komentatora jugoslovenskih prilika u svetskim medijima.

Jedan je od osnivača novinske agencije Beta i jedan od osnivača
Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Kao saradnik Evropskog instituta za medije iz Mančestera u Velikoj
Britaniji (kasnije preseljenog u Diseldorf, SR Nemačka) učestvovao je u izradi više međunarodnih projekata o tranziciji i demokratizaciji medija u istočnoj Evropi nakon okončanja "hladnog rata".

Autor je više knjiga o slobodi štampe, pravnom i političkom sistemu u Jugoslaviji i ratnoj krizi na Balkanu, objavljenih u Jugoslaviji
("Poslednja poruka", NIN, Beograd 1980; "Posle Tita", Partizanska knjiga, Ljubljana-Beograd, 1980.; "Oslobođenje štampe", Mladost, Beograd, 1982.) i u inostranstvu (Stevan Nikšić i Pedro Caldeira Rodrigez, "O virus Balcanico - O caso da Jugoslavia", Aširio & Alvim, Lisabon 1996.), kao i više stručnih radova i studija o novinarstvu (u časopisima "Novinarstvo", Jugoslovenskog instituta za novinarstvo, "Gledišta" i dr.).

Iza sebe je ostavio suprugu Branislavu i kćeri Emiliju i Bojanu. Komemoracija povodom smrti Stevana Nikšića biće održana u redakciji nedeljnika NIN u četvrtak, 25. marta u 13 sati.

Stevan Nikšić biće kremiran u petak, 26. marta u 14 sati na
beogradskom Novom groblju.


Nove pogodnosti za članove NUNS-a

Računari i oprema na kredit, toneri uz popust od 10 odsto

Nezavisno udruženje novinara ugovorilo je nove pogodnosti za svoje članove sa renomiranom kompanijom Mikro računari.

Članovima NUNS-a nudi se kupovina računara (radne stanice i lap top računari) na kredit - 20 % avans, ostatak na 5 jednakih mesečnih rata (uslov je administrativna zabrana na platu), kao i kupovinu štampača, skenera i ostale opreme manje vrednosti na rate –  30 % avans, ostatak na 2 mesečne rate (uslov je administrativna zabrana na platu).

Mikro računari nude Micro tonere za laserske štampače po najpovoljnijim cenama, a članovima NUNS-a odobren je dodatni popust od 10 %.

Za dodatne informacije: Boban Dragović, tel. 011/ 207 98 28; 063/ 107 98 68,

fax 011/ 207 98 99 e-mail b.dragovic@mikro-racunari.rs, www.mikro-racunari.rs


NESUMNJIVA ULOGA NEKIH NOVINARA U RATNIM ZLOČINIMA

Beta, 23. marta 2010.

Uticaj novinara u ratu tokom 1990-ih godina je nesumnjiv i treba da bude preispitan ne samo pred pravosuđem, nego i u stručnim i profesionalnim krugovima, kao i pred javnošću, ocenili su učesnici okruglog stola "Uloga medija i novinara u ratnim sukobima na području bivše SFRJ", održanog u beogradskom Medija centru

Uticaj novinara u ratu tokom 1990-ih godina je nesumnjiv: Sa okruglog stola

Za dokazivanje odgovornosti novinara u ratnim zločinima, ni po međunarodnom pravu, ni po Krivičnom zakoniku koji je važio u vreme ratnih sukoba na prostoru SFRJ, nije potrebno da postoji uzročno-posledična veza poziva ili podsticaja sa konkretnim događajem, rekao je direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević.

"Svaki iskaz koji se može protumačiti kao poziv na ta krivična dela (ratni zločin i genocid), dovoljan je za utvrđivanje krivične odgovornosti", rekao je Dimitrijević i precizirao da nijedan pravni sistem, osim američkog, ne insistira na postojanju uzročno-posledične veze između novinskog napisa i konkretnog događaja, kao njegove posledice.

Nije potrebno da postoji uzročno-posledična veza podsticaja sa konkretnim zločinom: Vojin Dimitrijević

Predmet o ulozi novinara u ratnim zločinima još otvoren: Vladimir Vukčević

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić je rekao da je predmet o ulozi novinara u ratnim zločinima tek započet i da je još otvoren, ali da pojedine medijske kuće još nisu odgovorile na zahtev da omoguće pristup svojoj arhivi i dokumentaciji što, kako je ocenio, govori i o njihovom odnosu prema institucijama države.

On je rekao da je potrebno da se pregleda na hiljade sati materijala koji je do sada prikupljen kako bi se utvrdila eventualna odgovornost novinara u ratnim zločinima i dodao da tužilaštvo neće tražiti od policije da interveniše u medijima koji nisu odgovorili tužilaštvu i odobrili da se pregledaju arhive i dokumentacija.

Glavni urednik lista Republika Nebojša Popov ocenio je da je odgovornost novinara za način na koji su izveštavali tokom ratova velika, ali da utvrđivanje te odgovornosti ne sme biti posao samo novinara ili tužilaštva, već i stručne i naučne javnosti. 

Ocenivši da je postupak koji je pokrenulo Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) koristan kao i svako drugo kritičko preispitivanje i suočavanje sa, kako je naveo, svim aspektima mržnje, Popov je objasnio da nije reč samo o prošlosti, nego i o sadašnjosti, pa i budućnosti, zato što je ta mržnja začeta tokom ratova opstala do današnjih dana.

Direktorka Novinske agencije Beta Ljubica Marković rekla je da je nepodeljeno mišljenje javnosti da je na tlu bivše Jugoslavije novinarstvo ključno doprinelo širenju mržnje i podsticanju neprijateljstava, zbog čega je rat bio okrutniji i krvaviji, i stradalo više ljudi.

"Novinari nisu, osim izuzetaka, držali ruku na obaraču, ali su stvorili atmosferu u kojoj je nasilje dobilo legitimitet. Iako je sila propagandne mašinerije bila snažna, nisu se u njenu službu stavili svi novinari. Izbor je postojao jer su se uprkos preovlađujućoj atmosferi pojavili nezavisni mediji, a novinari koji su u njima radili svesno su ušli u rizik i, ne želeći da lažu, oni su postavili temelj slobodnog govora i demokratskog preokreta koji se potom dogodio", rekla je Marković.

Novinar Drago Hedl rekao je da je ratnohuškačko novinarstvo postojalo i u Hrvatskoj, ali da tamo nije pokrenut nikakav pravosudni postupak, pa ni javna debata o toj njihovoj ulozi.

On je naveo da su tekstovi mnogih novinara u Hrvatskoj imali očigledne posledice, ali da nijedan autor tih napisa nije snosio odgovornost za to.

Direktorka Tanjuga Branka Đukić rekla je da je ta agencija stavila svoju dokumentaciju na uvid tužilaštvu, ali da je i sama preispitala svoj rad. Ustanovljeno je da je Tanjug zapravo najveći profesionalni pad imao zbog svog stavljanja u službu obračuna sa političkim protivnicima Slobodana Miloševića, rekla je Đukić.

Predsednica NUNS-a Nadežda Gaće rekla je da bi bilo neophodno da se postigne dogovor o tome da li će se istrajati na temi utvrđivanja uloge i odgovornosti novinara u ratnim zločinima i dodala da je postupak pokrenut da bi se "izašlo iz uopštene priče o suočavanju s prošlošću".

Predstavnica Misije OEBS u Srbiji Jelena Stevančević navela je da
prema istraživanju javnog mnjenja sprovedenom aprila 2009. godine, dve trećine građana Srbije veruje da je novinarima koji su učestvovali u ratnom huškanju trebalo zabraniti da se bave novinarstvom ili da deluju javno na bilo koji način, a 17 odsto smatra da im je trebalo suditi.

Istraživanje je pokazalo da skoro dve trećine građana smatra da novinari u vreme ratova nisu objektivno izveštavali o sukobima, ili da su izveštavali samo o žrtvama koje su bile srpske nacionalnosti, a ne i o ostalim, dok se 25 odsto ispitanika izjasnilo da ne zna kako su se ponašali državni mediji u to vreme.

Okrugli sto "Uloga novinara i medija u ratnim zločinima" organizovao
je NUNS. To udruženje podnelo je u julu 2009. godine Tužilaštvu za ratne zločine krivičnu prijavu protiv NN osoba i odgovornih iz listova Večernje novosti, Politika i Radio televizije Beograd, za podstrekavanje na ratni zločin i genocid.

Na skupu je pročitano pismo predsednice Udruženja novinara Srbije Ljiljane Smajlović u kojem navodi da je uloga novinara tokom ratova u SFRJ važna tema, ali da je o tome trebalo razgovarati pre nego što je NUNS podneo krivičnu prijavu.

Član UNS-a Miroslav Turudić je rekao da je Sud časti tog udruženje isključio direktore i urednike osam medijskih kuća, ali da se sa tim postupkom i lustracijom stalo.

Članica UNS-a Ljiljana Zorkić je ocenila da se moraju nastaviti razgovori o ulozi novinara u ratnim zbivanjima i insistiranje na odgovornosti "onih koji su okrvavili ruke".


Centar za istraživačko novinarstvo NUNS-a organizuje upis za polaznike prve generacije

"Škola istraživačkog novinarstva"

za ukupno 30 kandidata (novinari na početku karijere i studenti).

Škola će biti održana u Beogradu u prostorijama NUNS-a  u okviru dva semestra, gde će prvi podrazumevati specijalizovanu obuku, dok će drugi semestar pružiti mogućnost najboljim polaznicima da rade u istraživačkoj redakciji Centra za istraživačko novinarstvo i prime novčane stipendije. Prvi semestar će trajati ukupno tri meseca i počeće u aprilu, a predavanja će biti organizovana jednom nedeljno, u bloku od 2 sata, što će novinarima koji već rade u medijima omogućiti da lako pohađaju nastavu.

Polaznike će podučavati sedam izvrsnih predavača: Filip Švarm (odgovorni urednik nedeljnika “Vreme”), Brankica Stanković (autorka emisije B92 “Insajder”), Đorđe Padejski (šef Centra za istraživačko novinarstvo NUNS-a),Tamara Skroza (novinarka nedeljnika “Vreme”), Stevan Dojčinović (koordinator istraživanja Centra za istraživačko novinarstvo NUNS-a), Milorad Ivanović (zamenik glavnog urednika “Blica” i Scoop koordinator za Srbiju) i Slobodan Kremenjak (advokat B92).

Tematske oblasti predavanja u školi:

* Osnove istraživačkog novinarstva
* Strateški pristup istraživačkom novinarstvu – CAR tehnike istraživanja
* Izbor tema u istraživačkom novinarstvu
* Pristup informacijama od javnog značaja
* Prekogranična pretraga kompanija i biznis podataka
* Etička pitanja i pisanje u istraživačkom novinarstvu
* Pravni aspekti istraživačkog novinarstva
* Rad u istraživačkim timovima

Svi polaznici škole će na kraju polagati ispit i dobiti seftifikat. Najboljih pet učesnika dobiće novčanu stipendiju u iznosu od 500 dolara.

Upis u školu je potpuno besplatan, zahvaljujući pomoći Američke zadužbine za demokratiju (NED).

Pravo učešća imaju i novinari i studenti bez stalnog boravka u Beogradu, ali organizator škole neće preuzimati nadoknadu putnih troškova.

Svi zainteresovani kandidati treba da pošalju kratku biografiju (CV) i motivaciono pismo na skola@cins.org.rs, najkasnije do 29. marta 2010. godine.

Za dodatne informacije o konkursu obratiti se Katarini Vojvodić na telefon 011 3343 255, ili na email skola@cins.org.rs

STRUČNA DEBATA O ODGOVORNOSTI MEDIJA U RATNIM SUKOBIMA

Okrugli sto “Uloga medija i novinara u ratnim sukobima na području bivše SFRJ“, koji organizuju Nezavisno udruženje novinara Srbije, Misija OEBS u Srbiji i Beogradski centar za ljudska prava, održaće se 23. marta, u Medija centru u Beogradu. U raspravi će učestvovati novinari, urednici, predstavnici novinarskih udruženja, pravnici i istoričari iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore.


ČETIRI DECENIJE STUDIJA B

Program obeležavanja 40. godina postojanja i rada Studija B trajaće mesec dana, sve do 15. aprila, sa nizom prigodnih emisija. Među elektronskim medijima u Srbiji samo je RTS stariji pa je ovo prilika da Televizija Studio B ispromoviše svoj radio. Počeo je i serijal u kome će 150 ljudi govoriti o razvoju Studija B, dok će se na radiju svakodnevno emitovati kviz „Tačan odgovor je uvek pod B”.  Radio Studio B je bio prva radio-stanica u bivšoj Jugoslaviji van sistema državne Radio-televizije Beograd . Osnovali su ga 1970. godine novinari Dragan Marković, Slobodan Glumac i Nebojša Tomašević.

Request for Proposals
For “New Media” Projects

The IREX Serbia Media Development Program (www.irex.rs), funded by USAID, is interested in promoting innovative “New Media” projects. The media scene is changing world wide. Weekly internet use in Serbia has reached one third of the population. There are almost a million smart phones in Serbia. Social networking sites have taken off and have high usage and some Serbian news sites are increasing their reach.

IREX research shows that most “New Media” applications are used for entertainment, music downloads, email and social networking. But IREX realizes that the Internet and mobile telephone applications have great potential to provide people information they need to function as citizens in a democracy.

Therefore IREX is issuing an open call for ideas that will utilize new media platforms to engage citizens, particularly younger citizens in public debate, informing them and giving them an outlet for participation. The working principle of this project is “informed participation in a democracy. ” While this could include vigorous debate, IREX will not consider projects that favor one particular political view. We are particularly interested in proposals that have a component that allow for local or regional (in that we mean “less than national” content) because we believe that many decisions are best discussed and decided at the grassroots level.

We have no fixed idea of what these projects will look like. We are advertising this offer widely and are asking for a statement of interest that will include three page (Maximum) narrative, in English, and a one page budget summary and CVs for key people. IREX will consider projects of up to $25,000. IREX expects that the applicant will be able to show some cost share or matching funds. This project will not fund major equipment purchases but may fund software.

An IREX committee will review all proposals and invite the projects that look most interesting to IREX to submit complete subgrant applications. IREX has no set guidelines for deciding who it will invite to make full proposals. New and creative approaches that will advance the aims of the Serbian Media Assistance Program and that look like they have a reasonable chance of success will have preference.

The deadline for these statements of interest is April 23.

Please send your proposals, by email to newmedia@irex.rs.

Mediacentar Sarajevo i EuroConsult Mott Macdonald organizuju trening za novinare

IZVEŠTAVANJE O ŽIVOTNOJ SREDINI U JUGOISTOČNOJ EVROPI

Cilj ovog treninga je da omogući novinarama da prošire svoje znanje i svest o bitnim pitanjima i problemima u Jugoistočnoj Evropi koji su vezani za životnu sredinu, kao i da dugoročno podrži njihov rad na ovom području.

Trening će se odvijati u prostorijama Mediacentra Sarajevo, od 12. 04. do 17. 04. 2010. godine (ukupno 6 radnih dana). Na treningu će se koristiti engleski jezik.

Raspravljaće se o sledećim područjima, sa teoretskog i praktičnog aspekta: EU Acquis Communautaire; voda i upravljanje vodnim resursima u zemljama Jugoistočne Evrope; otpad i upravljanje otpadom u zemljama Jugoistočne Evrope; održivi razvoj; klimatske promene.

Poziv na učešće se odnosi na novinare sa iskustvom u izveštavanju o životnoj sredini (u bilo kojem od medija); mlade novinare koji imaju do pet godina iskustva (u bilo kojem od medija); te apsolvente žurnalistike. U obzir dolaze kandidati i kandidatkinje iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije, Kosova, Crne Gore i Makedonije.

Za više informacija o dokumentaciji za prijavu i detaljima treninga, posetite web stranicu www.media.ba.

Poziv za učešće će biti otvoren do 20. 03. 2010. godine.
Prijave treba slati na trening@media.ba.

Kontakt za dodatna pitanja ljilja@media.ba +387 33 715 840.

Saradnja Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Centra za razvoj medija Bugarske

ZAJEDNIČKI PROJEKTI ZA ODBRANU NEZAVISNIH MEDIJA

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Centar za razvoj medija (CRM) iz Sofije zaključili su Memorandum o razumevanju.
Dokument koji su 11. marta potpisali predsednica NUNS-a Nadežda Gaće i izvršni direktor CRM Ognjen Zlatev predviđa “saradnju u oblasti novinarstva i medija”.
NUNS i CRM će se zajedno zalagati za slobodne i nezavisne medije, za bolji profesionalni i socijalni status novinara u Bugarskoj, Srbiji i regionu. NUNS i CRM će raditi na zajedničkim projektima, razmenjivati medijske eskperte, znanje i iskustvo.
Centar za razvoj medija sa sedištem u Sofiji je neprofitna i nestranačka organizacija koja je stekla međunarodni ugled promovišući i pomažući nezavisne medije u Bugarskoj.

 

SVETSKI NOVINSKI KONGRES O NOVIM POSLOVNIM MODELIMA

Ovogodišnji, 63. Svetski novinski kongres i 17. Svetski urednički forum biće održani u Beirutu (Liban) od 7. do 10. juna. Glavnu temu najvećeg novinskog skupa na svetu nametnula je ekonomska kriza, koja teško pogađa sve medije a najviše štampane i ona ove godine glasi „U potrazi za novim biznis modelima”. O organizaciji skupa, učesnicima, kotizacijama i svemu ostalom vezanoim za ovaj skup, opširne informacije mogu se proćitati na internet adresi: www.wanlebanon2010.com. Organizator skupa je WAN-IFRA.

 

EVROPSKI NOVINSKI KONGRES U BEČU


Ovogodišnji Evropski novinski kongres biće održan od 25. - 27. aprila u Beču. Kongres tradicionalno okuplja više stotina novinskih profesionalaca iz Evrope, koji su do sada uglavnom raspravljali o grafičkom izgledu novina i mogućim grafičkim inovacijama. Ove godine sadržaj kongresa je unapređen novim temama a opširnije o svemu na internet adresi: www.newspaper-congres.eu

 

I U SRBIJI PORAST ONLAJN OGLAŠAVANJA

Prema procenama stručnjaka kompanije Diloit u Srbiji,  u toku ove godine doći će do porasta "onlajn" oglašavanja za dva odsto, pa će njegova vrednost na globalnom nivou iznositi oko 63 milijarde dolara, dok će očekivani neto prihod od takve vrste oglašavanja u Srbiji iznositi 5,05 miliona evra.

 

ŠTRAJK RADIO OBRENOVCA

Sindikalna organizacija Radio Obrenovca odlučila je da zaposleni u ovom preduzeću stupe u generalni štrajk koji će početi 11. marta 2010. u 7.00 časova i trajati do ispunjenja zahteva. Zahtevi su: isplata zarade zaposlenima prema važećim aktima i  utvrđivanje dinamike isplate i uplata svih poreza i doprinosa. Od početka godine zaposlenima nije isplaćena  ni jedna zarada,a samim tim ni doprinosi, nije donet kolektivni ugovor, nisu obnovljeni ugovori o poslovnoj saradnji koji su do sada činili između 60 i 70 procenata prihoda , niti sklopljeni novi. Tokom trajanja štrajka program će teći po standardnoj programskoj šemi uz obezbeđenje minimuma rada koji je utvrdio direktor JP Radio Obrenovac, medijske kuće koja postoji 19 godina.

 

VREME OBJAVILO HILJADITI BROJ

Izdavačka kuća “Vreme” d.o.o. (član Asocijacije medija) objavila je  jubilarni, hiljaditi broj nedeljnika “Vreme”, a redakcija će u oktobru ove godine proslaviti i 20 godina postojanja. Glavni urednik nedeljnika “Vreme” Dragoljub Žarković (član UO Asocijacije medija)  kaže da redakcija može biti ponosna na dosadašnji rad i da, uprkos skepticima, sa 1.000 brojeva iza, Vreme dokazuje da je na dobrom putu. Prvi broj Vremena izašao je 29. oktobra 1990. godine. List su osnovali novinari koja su napustili dnevnik Borba, nedeljnik NIN, kao i grupa beogradskih disidenata.

 

 NOVI MENADŽMENT U “DNEVNIK VOJVODINA PRESS“

Osnivači novosadske izdavačke kuće “Dnevnik Vojvodina presa” (član Asocijacije medija) nemačka medijska grupa WAZ i novosadski “Dnevnik holding”, na sednici Skupštine DVP 1. marta 2010. godine doneli su jednoglasnu odluku o postavljenju novog menadžmenta kompanije.
Kandidat WAZ-a, koji je većinski vlasnik DVP, Dušan Vlaović (član UO Asocijacije medija) izabran je za generalnog direktora DVP, a kandidat “Dnevnik holdinga” Smilja Maksimović za njegovog zamenika.

 

GODINA ZATVORA ZBOG PRETNJI NOVINARKI

Prvi osnovni sud u Beogradu osudio je  na godinu dana zatvora Stefana Hadžiantonovića iz Beograda zbog pretnji upućenih novinarki Televizije B92 Brankici Stanković. Optuženi Hadžiantonović, koji je osuđen za ugrožavanje sigurnosti, na suđenju je priznao da je novinarki uputio pretnje na društvenoj mreži „Fejsbuk“ i izvinio joj se. Izrečenom presudom Hadžiantonoviću je određena jedinstvena kazna od godinu dana i tri meseca zatvora, pošto je ranije bio uslovno osuđen na zatvorsku kaznu od četiri meseca zbog nasilničkog ponašanja. Pretnje Brankici Stanković počele su nakon emitovanja emisije „Insajder“ o huliganima među fudbalskim navijačima. Posle ovih pretnji, Stankovićevoj je dodeljeno policijsko obezbeđenje.

 

ČETIRI GODINE EKONOMETRA I BIZNIS MAGAZINA

Časopisi Ekonometar i Magazin Biznis obeležili su četiri godine izlaženja, ostvarujući osnovno načelo u informisanju - da predstavljaju savremene vodiče kroz svet biznisa i ekonomije. Ulazak u petu godinu izlaženja Ekonometar i Magazin Biznis obeležili su dodelom priznanja “Planeta Biznis”Slobodanu Vučićeviću, predsedniku Upravnog odbora “Droga Kolinska”, Slavku Cariću, predsedniku Izvršnog odbora “Erste banke” i Mili Litvinjenko, vlasnici kozmetičke kuće „Aura”.ODRŽAN KONGRES O DIGITALNIM INOVACIJAMA U MEDIJIMA

Početkom marta  u Deutsche Telekom Conference Centru u Berlinu održan je Digital Innovator's Summit u organizaciji FIPP, Međunarodne federacije izdavača magazina. Među 400 delegata iz celog sveta Srbiju je predstavljao Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe i član UO Asocijacije medija. Među najzapaženijim prezentacijama bile su one koje su predstavili Suzanne Kunz, direktor za medije i komunikacije u kompaniji Procter&Gamble i Matthias Kurwig, međunarodni direktor marketinške agencije Neo@Ogilvy. Oni su istakli da u budućnosti očekuju od izdavača da pronađu nove modele komunikacije sa njihovim potrošačima i klijentima, modele koje nameću nove komunikacione tehnologije i sve veća "seoba" čitalaca iz tradicionalnih medija na internet i mobilne platforme.

 

URUČENE NAGRADE DRUŠTVA NOVINARA VOJVODINE

Uredniku časopisa „Link“ Rastislavu Durmanu i novinaru „Sremskih novina“ u penziji Nedeljku Terziću uručene su  nagrade Društva novinara Vojvodine „Svetozar Miletić“ za životno delo. Godišnje nagrade „Jaša Tomić“ za reportaže pripale su Bori Otiću iz TV Vojvodine za seriju „Petkazanje“ i Jovanki Simić, šefici novosadskog dopisništva „Večernjih novosti“. Specijalno priznanje „Dimitrije Frušić“ dodeljeno je Petku Koprivici za napise u „Politici“ i reportaže emitovane na vrbaskoj televiziji „Bačka“. Žiri je odlučio da ne dodeli  nagradu „Petar Drezgić“ za pisanje o agraru u 2009.

 

NAGRADE „NOVOSTI“ TV PROGRAMIMA I TV LICIMA

Tradicionalna dodela nagrada i priznanja "Večernjih novosti" (član Asocijacije medija) najboljim televizijskim programima i najupecatljivijim tv licima održana je u Aero klubu u Beogradu.
Prema istraživanju RTS ima najgledaniji informativni, filmski, serijski, sportski program i kviz emisiju. Najgledanija zabavno-muzička emisija je "Grand šou", a najbolji talk shou "Amidži šou" na Televiziji Pink. Najbolji dokumentarni program je „Nacionalna  geografija" na B92, a najgledanija serija  "Selo gori, a baba se češlja". Nagradu za TV projekat dobio je Žika Nikolić za  emisiju "Žikina šarenica". TV lica u 2009. godini su Jovana Janković i Ognjen Amidžić. Televiziji Studio B dodeljena je specijalna nagrada za "Medijskog partnera Novosti u 2009. godini".

 

 

PREDSTAVLJEN “DIGITALNI KIOSK”

U pres centru Euneta održana je promocija sistema Digitalni Kiosk. Okupljenim novinarima i predstavnicima domaćih izdavačkih kuća predstavljen je nov, i kod nas jedinstven sistem distribucije i upotrebe svih vrsta štampanih materijala. Sistem Digitalni Kiosk je prodajno mesto štampanih materijala na internetu, sa namerom da svim čitaocima ponudi što širi spisak magazina, knjiga i svih ostalih vrsta štampanog materijala. Trenutno u “Digitalnom kiosku” možete prelistavati stranice: Ekonomist, Bankar,  Preduzeće, Zabavnik,  Viva,  Ilustrovana politika,  Bazar, Nedeljni Telegraf , Zdravlje i Lepota . Iscelitelj, Horoskop, Auto magazine, What hifi,  Mikro Računari, Zdrav život . Opširnije o svemu na internet adresi: www.digitalnikiosk.com

 

RESTRIKCIJE ZA SCENE NASILJA U MEDIJIMA

Scene nasilja na sportskim događajima ubuduće će smeti da se emituju na televiziji samo u trajanju do tri sekunde, najavila je ministarka mladine i sporta Srbije Snežana Samardžić Marković. Ona je naglasila da je ovakva odluka u skladu sa preporukama Međunarodne federacije sportskih novinara FIFA i UEFA. "Takođe, u štampanim medijima se više neće objavljivati fotografije nasilja već snimci posledica tog nasilja, a na naslovnim stranama neće smeti da se objavljuju fotografije povređenih, ili mrtvih navijača" - rekla je ministarka Samardžić - Marković na konferenciji za novinare. Ove mere, prema njenim rečima, nisu samo u skladu sa Zakonom već i sa Kodeksom novinara Srbije.

OBSERVER: UMESTO GAŠENJA – NOVI IZGLED

Umesto da bude ugašen, kako su izdavači najavljivali polovinom protekle godine, pokušavajući da se i na taj način suprodstave udarime ekonomske krize, poznati britanski „The Observer“ ne samo da je preživeo mračne najave već se na tržištu pojavio u novom ruhu. Observer je poslednje nedelje februara, uz postojeće, dobio i nove zanimljive sekcije u listu koje pokrivaju širok dijapazon čitalačkih interesa, počev od hrane pa do nauke. Menadžment se nada da će novi Observer biti dovoljno nov i dovoljno provokativan da zadrži svoje mesto na britanskom tržištu štampe.

 

 


LANSIRANA KAMPANJA „SNAGA ŠTAMPE“

U borbi za svakog čitaoca, veći tiraž i što veći prihod od oglasa američki izdavači magazina lansirali su oglasnu kampanju posvećenu promovisanju samih magazina. Kampanja će biti realitovana pod parolom „Snaga štampe“ a magazini će joj posvetiti ukupno 1.400 stranica vrednih oko 90 miliona dolara. Oglase posvećene ovoj kampanju objavljivaće magazini izdavačkih kuća  ESPN The Magazine, Time i u magazinima izdavača Hearst, Conde Nast, Wenner Media and Meredith.

 

TRINITY MIRROR – PREŽIVELI GODINU KRIZE

Jedna od najvećih britanskih izdavačkih kuća uspela je da preživi 2009. godinu uprkos strahovitim udarima ekonomske krize. Cena preživljavanja bila je ogromna: 1.700 otpuštenih radnika i prodaja 30 različitih izdanja ove kuće. Uprkos svemu profit izdavačke kuće opao je za čitavih 47,4 procenta u odnosu na prethodnu, 2008. godinu dospevši do iznosa od 35,9 miliona funti. Istovremeno, promet je opao za 23,5 odsto i spao na cifru od 302,9 miliona funti. Visoka cena za ulazak u 2010. godinu u kojoj beleže dalji pad u odnosu na iste mesece iz prethodne godine.


VELŠKI NEDELJNIK PREŽIVEO PRVIH 200 GODINA

Velški “Carmather Journal”, nedeljne novine lansirane u doba napoleonovih ratova proslavile su svoj 200. rođendan. Prvi broj novina pojavio se pred čitaocima 3. marta daleke 1810. godine i od tada ih redovno i bez prekida informiše o svim značajnim temama. Uz jubilarni broj objavljen je i dodatak od 40 strana koji je zahvaljujući sponzorima omogućio da se slavljenički broj čitaocima podeli besplatno.

 

LUIS VUITTON LANSIRA ONLAJN MAGAZIN

Svetski poznat proizvođač luksuzne robe, kompanija  Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) lansira  Nowness, novi onlajn magazin posvećen luksuznim brendovima. Izdavači kažu da će Nowness biti jednostavnog, minimalističkog dizajna sa dnevnim multimedijslnim prilozima uz članke posvećene umetnosti, modi, fotografiji, arhitekturi i dizajnu.


LEBEDEV PONOVO KUPUJE ZA FUNTU

Ruskom milijardertu Aleksandru Lebedevu, izgleda da prelazi u naviku da britanske dnevne listove kupuje za jednu funtu. Ovoga puta, prema tvrdnjama dobro obaveštenih, za jednu funtu će mu biti ustupljeni  The Indipendent i The Indipendent on Sunday. Pomenuta izdanja prema rasoploživim informacijama donose oko 10 miliona funti ali nikada do sada nisu obezbeđivala i profit. Lebedev je u Britaniji već kupio The Daily Express takođe za funtu.

PRIJAVE RRA PROTIV ŠEST TV KUĆA

Fonet, 05. marta 2010. 

Republička radiodifuzna agencija (RRA) podnela je prekršajne prijave protiv šest televizijskih emitera sa
nacionalnom frekvencijom, zbog  kršenja odredbi Zakona o oglašavanju u toku januara ove godine,
najavio je danas zemenik predsednika Saveta RRA Goran Karadžić.

On je na konferenciji za novinare precizirao da su prijave podnete protiv Javnog servisa, koji je načinio 33 prekršaja, TV Pink, koja je prekršila zakon u 36 slučajeva, B92 zbog 63 prekršaja, Hepi TV zbog 102, TV Košave sa 85 i TV Avale sa četiri slučaja kršenja Zakona o oglašavanju.

Kako je rekao Karadžić, kršenje Zakona najčešće je činjeno zbog kraćeg razmaka u emitovanju reklama od
dozvoljenog, većih minutaža u satu od propisanog, kraćih blokova TV prodaje od dopuštenih, kao i zbog
neobeležavanja reklamnih blokova.

On je objasnio da je protiv svake TV kuće podneta samo jedna prijava i da se maksimalan iznos kazne,
ukoliko sud odluči da je prekršen Zakon, može kretati do dva milina dinara.

 "Ne želimo da budemo represivna institucija, već ovo radimo u interesu građana i zbog toga da bi TV stanice
počele da striktno poštuju Zakon o oglašavanju", objasnio je Karadžić i najavio da će od sledećeg meseca početi kontrola i regionalnih i gradskih televizija.

On očekuje da novac od prvih kazni bude predat kao pomoć regionalnim emiterima, koji posluju u izuzetno
teškim uslovima.
Karadžić je istakao i da će RRA nastaviti bespoštednu borbu protiv piratskog emitovanja programa, kako bi se
ono potpuno iskorenilo.

Asocijacija Lokal pres

ZABRINUTOST ZA OPSTANAK MEDIJA

Asocijacija nezavisnih lokalnih medija-Lokal pres zatražila je objavljivanje preciznih podataka o izmirivanju obaveza po svim privatizacionim ugovorima, zbog sumnji da se ugovori o privatizaciji medija raskidaju selektivno.

U saopštenju se izražava zabrinutost zbog ugrožavanja opstanka lokalnih medija u Srbiji, a povodom poništavanja jednog broja privatizacija lokalnih medija.

Potenciranjem neizmirenih obaveza prema državi, zanemaruje se problem neizmirenih obaveza prema zaposlenima kojima se duguju zarade i ne uplaćuju doprinosi u većini privatizovanih medija, upozorio je Lokal pres.

"Opstanak lokalnih medija u Srbiji doveden je u pitanje. Lokal pres zato insistira na redefinisanju medijske politike u zemlji i definisanju prioriteta u oblasti informisanja kroz partnerski odnos države sa profesionalnim medijskim kućama”.

 

“Bečejprevoz” odobrio popust članovima NUNS-a

„Bečejprevoz“, akcionarsko društvo za prevoz putnika i turističke usluge iz Bečeja, odobrilo je članovima Nezavisnog udruženja novinara Srbije popust od 30 % na cene autobuskih karata na svim svojim linijama. Ova pogodnost po;inje da važi od 8. marta ove godine.

Prilikom ostvarivanja popusta članovi NUNS-a su dužni da prilikom kupovine autobuskih karata pokažu na uvid člansku legitimaciju sa plaćenom članarinom za tekuću godinu.

Predsednica NUNS-a Nadežda Gaće u pismu zahvalnosti direktoru „Bečejprevoza“ Milanu Lojoviću ukazala je da će „ovaj benefit veoma mnogo značiti novinarima i medijskim kućama koji su najdirektnije osetili posledice ekonomske krize“.

Podsećamo da članovi NUNS-a već imaju pravo na popust od 50 % na autobuski prevoz beogradske „Laste”, vranjskog “Kavim jedinstva”, kragujevačkog “Saobraćaja” i zrenjaninskog “Autobanata”. Popust od 30 % članovima NUNS-a odobravaju subotički “ Subotica trans”, i novopazarski prevoznici “Sandžaktrans” i “Kimmel”.

 

 
 
E-mail: novinari@novinari.rs