Naslovna Baza U središtu O projektu Komentari
Uputstvo
 


AKCIJA NUNS I OEBS PROTIV PRETNJI B92

Beta, 17. februara 2011- Predstavnici NUNS-a, OEBS-a i Gradjanskih inicijativa danas su u Lazarevcu simbolično uklanjali plakate sa pretnjama upućenim autorima emisije "Insajder" i televiziji B92 i sastali se sa zamenikom komandira policije Vladanom Šimšićem.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović izrazio je tokom akcije podršku i solidarnost sa autorima "Insajdera" i TV B92, koji su se bavili korupcijom u rudarskom basenu Kolubara i apelovao na vlast da novinarima osigura normalne uslove na rad.

"Ne može se smatrati da su uslovi za rad novinara normalni, ako oni rade uz lično obezbedjenje", rekao je Obradović. Autorka TV emisije "Insajder" Brankica Stanković već duže ima policijsko obezbedjenje zbog pretnji koje je dobijala zbog svojih emisija.

Šefica odeljenja za medije misije OEBS-a u Srbiji Dragana Solomon rekla je da "neki moćnici" u Lazarevcu misle da će zastrašivanjem moći da uguše javnu reč i pravo gradjana da znaju sve što je važno.

"Emisija Insajder je profesionalnošću i programom koji se zasniva na činjenicama, a ne na nečijem mišljenju, pokazala da je to vrsta novinarstva koja osvaja slobode izražavanja i utire put ljudima u Srbiji da budu zaista informisani o svemu što je njihov interes", rekla je Dragana Solomon.

Za lepljenje plakata sa pretećim porukama u Lazarevcu rekla je da je to "pokušaj da se stavi šapa na javni prostor i da se ućutka drugačije mišljenje".

Učesnici akcije razgovarali su u Lazarevcu sa zamenikom komandira policije Vladanom Šimšićem od koga su dobili uveravanje da istraga napreduje, da će biti završena vrlo brzo, kao i da se pretpostavlja da je reč o organizovanoj grupi.

U Lazarevcu su osvanule smrtovnice za B92 uz navodjenje imena glavnog urednika te televizije Verana Matića i autora serijala Insajder, kao i plakati sa porukom "Ne B92".

 

 

 

 

 

 

 

 
E-mail: novinari@novinari.rs