Naslovna Baza U središtu O projektu Komentari
Uputstvo
 


KONKURS ZA "BALKANSKE STIPENDIJE ZA NOVINARSKU IZUZETNOST"

"Balkanska istraživacka mreža" (BIRN) u saradnji sa fondacijama Robert Bos (Robert Bosch) i ERSTE raspisuje novi konkurs za dodelu Balkanskih stipendija za novinarsku izuzetnost. Tema ovogodisnjeg konkursa je pravda, a novinari iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Rumunije, Srbije i Kosova, mogu da predaju svoje predloge do 1. marta 2011. godine.

Novinari se pozivaju da predaju originalne predloge za priču koja istražuje pitanja izvršavanja i dostupnosti pravde u pravnom i društvenom smislu, i otvara nove poglede na pitanja kao što su na primer korupcija, sprovodenje zakona ili odnos izmedju prava i pravičnosti u modernim demokratijama.

Učesnici kojima nezavisni žiri dodeli stipendije dobijaju 2.000 evra i dodatnih 2.000 evra za putne troškove, a prisustvovaće i seminarima koji se održavaju u Berlinu i Beču.

Remzi Lani, direktor Albanskog medijskog instituta i član žirija, opisao je ovaj program kao "priču uspeha". "Program pruža jedinstvenu priliku da detaljno izveštavate iz svoje zemlje, regiona i evropskih zemalja. Istovremeno pruža priliku ušesnicima da upoznaju kolege i profesionalce ove industrije iz cele Evrope. Objavljivanje ƅlanaka učesnika u najznacajnijim medijima u regionu i medunarodnoj stampi jasan je dokaz da vredi uƅestvovati u ovom poduhvatu - ovo je prilika koja se ne propušta", smatra Lani.

Autori tri najbolja članka, koje takodje bira nezavisni žiri, biće nagradjeni sa 4.000, 3.000 i 1.000 evra.

Više informacija o ovom konkursu, koji se raspisuje peti put za redom, možete pronaći na web stranici: fellowship.birn.eu.com. Za više informacija možete kontaktirati: Dragana Zarkovic Obradović, Menadzer programa stipendija BIRN, Gospodar Jevremova 47/III sprat 11 000 Belgrade, Serbia Tel/fax: +381 (0)11 328 8177 Email: fellowship@birn.eu.com

NAPOMENA UREDNIKU:

Balkanska mreža za istraživanje i izveštavanje (BIRN) BIRN je mreža nevladinih organizacija koje saraduju sa balkanskim novinarima u cilju stvaranja stimulativnog izveštavanja o regionalnim pitanjima. Organizacije članice širom regiona vode niz projekata obuka i javnih rasprava kako bi povećali kapacitete i uticaj analitickog i istraživackog novinarstva. Oni zajedno pišu - w.balkaninsight.com - vodece onlajn izdanje koje pokriva put regiona ka Evropi.

ERSTE FONDACIJA
ERSTE fondacija aktivna je u regionu centralne i jugoistočne Evrope. Osnovana 2003. godine, fondacija je započela sa radom dve godine kasnije razvijanjem tri programa: društvena pitanja, kultura i Evropa. Kao pravni naslednik stodevedesetogodisnjeg Erste osterajhise sparkase, prve austrijske &#d5d;tedne banke, ERSTE fondacija je većinski akcionar ERSTE Grupe, samim tim jedne od najvećih institucija ove vrste u Evropi. Njena dva glavna principa zasnovana su na istorijskim korenima: ERSTE fondacija čuva buducnost ERSTE grupe kao nezavisne kompanije i reinvestira njen profit u aktivnosti koje promovišu opšte dobro. www.erstestiftung.org

ROBERT BOS STIFTUNG
Osnovana 1964. godine, Robert Bos Stiftung GmbH je jedna od najvećih nemackih fondacija u oblasti privatnih kompanija. Ona predstavlja filantropske i društvene poduhvate Roberta Bosa (1861.-1942.) i ispunjava njegove vizije na savremeni način. Robert Bos Stiftung posluje pre svega u oblastima medjunarodnih odnosa, zdravstva i obrazovanja. www.bosch-stiftung.de

 

 

 

 

 

 

 

 
E-mail: novinari@novinari.rs