Naslovna Baza U središtu O projektu Komentari
Uputstvo
 

NOVINARU BORU KONTIĆU URUČENA NAGRADA JUG GRIZELJ

Sarajevskom novinaru i publicisti Boru Kontiću danas je u beogradskom Medija centru uručena novinarska nagrada Jug Grizelj za 2010. godinu.

Boro Kontic na svecanosti u Medija centru

Kontić je nagradu dobio za dokumentarni film "Godine koje su pojeli lavovi", koji se bavi ratnohuškačkom propagandom novinara i medija u toku ratnih dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije. Film je inspirisan krivičnom prijavom koju je protiv NN novinara i urednika pojedinih medija 2009. godine podnelo Nezavisno udruženje novinara Srbije. 

"Ovo su trenuci u karijeri kada čovek kaže sebi da je vredelo nešto raditi i istraživati", rekao je Kontić primajući nagradu. Kontić je odlučio da novčani iznos nagrade uplati Fondu za pomoć novinarima “NUNS”.  

Nagrada nosi ime uglednog novinara Juga Grizelja, a ovogodišnjem dobitniku uručila ju je Grizeljeva unuka, Anika Krstanović.

Nagradu Jug Grizelj od 1991. godine dodeljuju Grizeljeva porodica i prijatelji za najviša dostignuća u istraživačkom novinarstvu. Dosadašnji dobitnici su, između ostalih, Predrag Koraksić Koraks, Svetlana Lukić, novinska agencija Beta, Omer Karabeg, Stojan Cerović, Dimitrije Boarov, Vukašin Obradović i u dva navrata Brankica Stanković.

U žiriju koji je odlučio da Kontiću dodeli nagradu bili su Živorad Kovačević, Antonela Riha, Velimir Ćurgus Kazimir, Filip Švarm i Milica Krstanović. Obrazalažući odluku žirija da nagradu dodeli Kontiću, Velimir Ćurgus Kazimir rekao je da Kontićev film govori o zaboravu i nedostatku društvene svesti ili osude onoga što se u novinarstvu dešavalo devedestih godina na prostorima zahvaćenim ratom. "To je delo koje nam je nedostajalo", dodao je on.

Boro Kontić bavi se novinarstvom od 1978. godine. Jedan je od pokretača emisije "Top lista nadrealista" i autor je TV serijala "Bez anestezije". Dugogodišnji je direktor sarajevskog Medija centra.

 

 

 

 

 

 

 

 
E-mail: novinari@novinari.rs