Naslovna Baza U središtu O projektu Komentari
Uputstvo
 


Nagrada OEBS-a: Brankica Stanković ličnost 2010. godine

Novinarka B92 Brankica Stanković ovogodišnja je dobitnica nagrada "Ličnost godine" koju dodeljuje Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.


Šef Misije OEBS-a Dimitrios Kipreos je izjavio da je Brankica Stanković oličenje naprednih standarda u profesionalnom instraživačkom novinarstvu u Srbiji.

"Kroz svoj rad, Brankica Stanković postala je simbol nezavisnog i profesionalnog novinarstva u Srbiji. Čast nam je što možemo da joj dodelimo ovu nagradu na taj način odajući joj priznanje za izvaredan doprinos informisanju javnosti u Srbiji", rekao je Kipreos.

Šef Misije OEBS je, kako se navodi u saopštenju, rekao da se Brankica Stanković bavila istraživanjem osetljivih tema kao što su veze organizovanog kriminala, fudbalskih huligana i politike. To je, dodao je Kipreos, velika usluga svima koji se bave uspostavljanjem vladavine prava i unapredjenjem poštovanja ljudskih prava.

Nagrada "Ličnost godine" dodeljuje se pet godina za redom, pojedincima koji su doprineli sprovođenju programa Misije OEBS-a i koji svojim radom podržavaju vrednosti OEBS-a. Za razliku od prethodnih godina kada se nagrada dodeljivala u pet kategorija i kada je bilo pet dobitnika, ove godine Brankica Stanković je jedina dobitnica.

Brankica Stanković je autor, novinar- istraživač, koja u svakoj emisiji javnosti Srbije otkriva zapanjujuće činjenice o korupciji u našoj zemlji, vezama kriminala i politike, pozadinama političkih ubistava i događaja i najmračnije tajne političkih veza sa tajkunima. Uprkos pretnjama, uključujući i javne pretnje smrću, Stankovićeva nikada nije odustala od svoje teme i potrebe da istražuje dalje dok ne dođe do istine.

Brankica uređuje „Insajder“ od 2004. godine, a na B92 radi od 1997. Dobitnica je čitavog niza nagrada za istraživačko novinarstvo i novinarsku hrabrost.

Brankica Stanković je članica Nezavisnog udruženja novinara Srbije. U aprilu ove godine Skupština udruženja izabrala ju je za članicu Izvršnog odbora NUNS-a u mandatu 2010-2014.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
E-mail: novinari@novinari.rs